"Research is to see what everybody has seen and think what nobody has thought."  (Albert Szent-Györgyi)

 

Dragi bralci in bralke Prehranske akademije!

Verjamem, da v dnevih, ki jih preživljamo, ima večino izmed nas skupen cilj, čiste motivacije, dobre namere in plemenite želje. Izjema so izprijenci, ki skušajo opehariti starejše in tisti, ki v pandemiji vidijo poslovno idejo (npr. prodaja decilitrske raztopine etanola s pljunkom glicerola in homeopatskimi količinami H2O2 za 15 evrov). Kljub temu, da nisem strokovnjak na področju epidemiologije in infektologije, o molekularni biologiji vem nekaj malega, nekaj več pa vem o biokemiji prehrane, se čutim odgovornega, da to kratko vsebino delim z Vami. Predvsem, ker želim pomagati v zmešnjavi informacij. Sem doktor, nisem pa zdravnik, ne prodajam ideologij ali čudežnih izdelkov in nisem influencer, zato naj vsak posameznik presodi o moji kredibilnosti.

Nekaj kratkih nasvetov (več pa v naslednjih vsebinah):

1) NOBENA čudežna DIETA Vas ne bo rešila ali zaščitila pred koronavirusom (SARS-CoV-2)! Ponavljam: NOBENA dieta, ne karnivorna, ne veganska, ne paleo in ne keto dieta (prosim ne mi pošiljati linkov, kako ketoni pomagajo pri gripi na mišjih modelih). Predvsem pa nobeno POSTENJE, razen postenje od predelane hrane in »junka«, ki pomaga vedno in pri vsem!

2) NOBEN čudežni PREHRANSKI DODATEK (liposomalni vitamin C, na primer) in noben »imuno booster« vam ne bo pomagal pred SARS-CoV-2! POMEMBNO: Strategije, da okrepite in aktivirate imunski sistem, so v primeru SARS-a lahko nevarne, saj hiperaktiviran imunski sistem (pretirano izločanje citokinov v splošnem, pri SARS-u pa inhibicija interferonov in nato »over produkcija«), lahko direktno poškoduje telesu lastne celice ali pa temu sledi padec imunitite in okužba z različnimi mikroorganizmi, kar ima lahko usodne posledice!

3) Najbolj bo pomagalo, če poslušate nasvete, s katerimi nas non stop oblegajo in ki jih ne jemljemo dovolj resno! Torej:

BODITE DOMA! Ne samo, da boste zmanjšali incidenco razširjanja virusa, zmanjšali boste tudi verjetnost, da vas bodo oropali! 😊 Kadar greste po nujnih opravkih med ljudi, prosim upoštevajte navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. UMIVAJTE SI ROKE in razkužujte (vse možno): Detergenti oziroma mila namreč razgradijo lipofilno membrano virusov in jih na ta način uničijo. Pojdite na sonce, v naravo, vendar ne na druženje, piknik ali na kavico! Telovadite in dovolj spite!

4) Za konec še ena stvar: nobenega čudežnega zdravila (cepiva) ne bomo odkrili čez noč. Bomo pa s tem, ko bomo zmanjšali število okužb, kupili čas. Čas, da bo zdravstvo lahko »dihalo« in obvladovalo morbidne paciente in s tem bo tudi smrtnost manjša. In čas, da bomo razumeli mehanizme delovanja tega virusa bolje in bom lahko razvili učinkovite strategije, kako ga »uničiti«. Ljudje, ki so veliko bolj pametni kot jaz, delajo na tem: inhibitorji (retro)virusne proteaze-Lopinavir/Ritonavir, inhibitorji virusne RNK polimeraze- Remdesivir, antimalarik Klorkinon, Kamestat mezilat in po nekaterih študijah antihipertenzivi iz skupine inhibitorjev angiotenzinski receptorjev kot so sartani (Valsartan, Kandesartan, Losartan,..) so zelo obetavni kandidati.

Seveda so tisti ljudje, ki so še bolj pametni, že iznašli  »recepte« in načine, kako premagati koronavirus in vam jih večkrat dnevno ponujajo preko družbenih omrežij. Ampak slednjih, prosim, ne jemati preveč resno. Sej veste, preveč pameti lahko škodi! 😊

Za konec, drage bralke in bralci, še enkrat PROSIM, OSTANITE DOMA in imejte se radi! Skupaj bomo zmogli! Hvala!

Leon