"Research is to see what everybody has seen and think what nobody has thought."  (Albert Szent-Györgyi)

Zakaj je kvalitetna prehrana pomembna, vendar ni najbolj pomembna stvar v našem življenju?

Dragi bralci in bralke Prehranske akademije!

Končuje se izredno težko in stresno leto, v katerem se je ta spletna stran »zgodila«. Ideja se je rodila že pred več kot 30 leti, ko sem se prvič srečal s pojmom minljivosti in izgubo najbližjih. V naslednjih 20-letih je bilo takih dogodkov v mojem življenju žal mnogo preveč. Začel sem se spraševati, kaj je smisel našega bivanja na tem planetu in kako čas, ki ga imamo pred seboj karseda najbolje izkoristiti. Želel sem postati nekdo, ki bo pustil pečat in pomagal zgraditi lepši in boljši svet, kot je bil, kadar sem sam prijokal nanj. In zaradi tega sem ustavil to spletno mesto. Ne zaradi dokazovanja, da poznam biokemijo ali tega da sem »doktor«. Ne zaradi tržnih interesov ali zaradi širjenja kakršnih koli ideologij in prepričanj. Ampak zaradi dejstva, ker sem želel biti v službi človeštva. Seveda ima vsak izmed nas svojo definicijo, kaj je »smisel življenja«, vendar pa mislim, da smo si vsi enotni v tem, da če nismo zdravi, potem praktično nič drugega nima večjega smisla kot to, da bi ozdraveli.

Naš vsakdanji kruh oziroma ustrezna prehrana igra fundamentalno vlogo pri tem procesu. Vendar pa ni samo prehrana dovolj, da živimo življenje v vsej polnosti in da smo zares zdravi. V teh časih bi si skoraj upal trditi, da se 80-90 % ljudi znajde v zdravstvenih ustanovah v prvi vrsti zaradi posledic različnih oblik stresa, le preostalih 10-20 % pa zaradi slabih genov, virusnih in drugih okužb ter poškodb. Seveda je neustrezna prehrana tudi velik stres za naše telo, pa vendar je tudi preveliko obremenjevanje s tem, kaj bomo »dali v usta«, prav tako zelo stresno in nevarno. Ne pozabite, da je zdrava prehrana »zdrava« samo tako dolgo, dokler nam ne postane breme in nam načne naše zdravje.

Zaradi tega je moj najboljši nasvet za Vas, da postanete »strokovnjaki« pri uživanju življenja in izhajate iz miselnosti, ki temelji na treh osrednjih vrednotah, ki so veselje, ljubezen in hvaležnost. Hvaležnost za to, da smo tukaj in da lahko ustvarjamo. Se učimo, dajemo in tudi prejemamo. Prepoznajte, kaj je dobro za vas in kaj ni, otepajte se sovraštva in ne jemljite ničesar kot samoumevno. Izogibajte se tega, kar vas dela malodušne in vam škoduje ter stremite k stvarem, ob katerih vam »zastaja dih«. Ne čakajte na popoln trenutek, na sanjsko ljubezen ali na najboljšo službo - vsak dan se sami odločamo, kako bomo gledali na stvari, ki jih že imamo. Življenje lahko živimo v polnosti že s preprostim nasmehom, spoštovanjem sodelavcev ali prijaznostjo do sočloveka. Bodite modri, delajte na sebi in se učite. Delajte dobro in verjemite, da se dobro z dobrim povrne. Bodite optimisti in napolnite se s pozitivno energijo in negativni učinki stresa bodo veliko manjši kot sicer. Verjemite v dobro in vidite dobro v ljudeh; prepoznajte, da smo vsi eno. Bodite tisti, ki širijo dobro voljo in upanje med ljudi. Trenirajte telo in duha, da boste lažje kos vsakodnevnim izzivom in da boste bolj odporni na stres. Izogibajte se povprečnosti in stremite k odličnosti. Ne podcenjujte pomembnosti kvalitetnega spanca in škodljivosti alkohola ter kajenja. Poslušajte svoj notranji glas in sledite svojim ciljem in željam. Bodite odgovorni in ne dovolite, da bi vas porazi naredili malodušne in nemotivirane. Bodite asertivni in samozavestni, vendar ne arogantni. Bodite ambiciozni in jemljite negativne izkušnje kot lekcije, da postanete boljši. Ne pozabite imeti radi samih sebe in si odpuščati. To je vaša »super moč« proti stresu in pot k dolgemu, kvalitetnemu življenju.

Kljub temu seveda ne pozabite na zdravo, kvalitetno, naravno prehrano. Prehrana namreč vpliva na naše razpoloženje. Naše razpoloženje vpliva na naše misli. Naše misli vplivajo na naša dejanja. In naša dejanja so tista, ki nas definirajo, tista, ki določajo, kako živimo in ki pustijo »pečat«. Ne glede na to ali smo moški ali ženska. Ali smo črni ali beli. Azijci ali Kavkazijci. Bogati ali revni. Imamo akademske nazive ali ne. Če potegnem črto, bodo na koncu našega popotovanja na tem čudovitem planetu kreposti v evlogiji bolj pomembne kot dosežki v našem življenjepisu.

P.S. Molekula na sliki je oksitocin-nevropeptid, ki se sprosti v nevrohipofizo in nato na periferiji deluje kot hormon, centralno pa kot nevrotransmiter. Sprosti se ob stiku in dotiku, kadar smo zaljubljeni in kadar smo ljubljeni, zato ga imenujemo hormon ljubezni. Veliko slednjega vam želim v prihodnjem letu,

Leon