"Research is to see what everybody has seen and think what nobody has thought."  (Albert Szent-Györgyi)

Katera živila nas najbolj nasitijo?

✅Podobno kot večina sesalcev, ljudje hrano uživamo kot posamezne obroke, zato je skupni dnevni vnos energije odvisen od velikosti, pogostosti in sestave obrokov.

✅Percepcija lakote in »odločitev« o začetku hranjenja vključujeta kompleksne in slabo razumljene interakcije med genetskimi, socialnimi, naučenimi, okoljskimi, cirkadianimi in humoralnimi dražljaji.

✅Ta proces je precej variabilen in čeprav je regulacija hranjenja regulirana preko številnih endogenih peptidov, še vedno ni enotne fiziološke razlage za ta fenomen.

✅Ko se hranjenje začne, količino zaužite hrane določajo dejavniki, ki so vključeni v zaznavanje sitosti, ki pa so relativno dobro razumljeni. Vključujejo kombinirane učinke distenzije želodca in sproščanja peptidnih signalnih molekul iz celic enteroendokrinega sistema, ki se nahajajo v prebavnem traktu (GLP-1, katerega receptorje stimulira Ozempic je eden od njih!).

✅Živimo v debelilnem okolju, ki ga definirata močno predelana in hiperpalatibilna hrana in za večino populacije premalo aktiven življenski slog.

✅Zaradi tega tega je organizacija dnevnih obrokov okoli živil, ki spodbujajo sitost, obetavna strategija za zmanjšanje vnosa hrane in dobro orodje za regulacijo telesne mase.

✅Spodnja tabela prikazuje indeks sitosti živil iz "znamenite" študije, ki jo je leta 1995 izvedla Univerza v Sydneyju (PMID: 7498104).

✅Seveda ni presenetljivo, da so predelana živila najmanj sitostna, medtem ko so polnovredna naravna živila, vključno z ogljikovimi hidrati, na vrhu. Dejansko imajo najvišji indeks od vseh testiranih živil ogljiko-hidratna živila, kot so krompir, ovsena kaša in sveže sadje, poleg pustih virov beljakovin, kot je riba.

✅Vsa našteta živila so hkrati del prehranskih vzorcev, ki so konsistentno povezani z najboljšimi zdravstvenimi izidi in dologživostjo.

✅Ali še vedno menite, da je za učinkovito izgubo odvečne telesne teže potrebno omejiti vnos vseh ogljikovih hidratov ali pa so z ogljikovimi hidrati bogata živila v neprocesirani obliki lahko del zdravega shujševalnega programa in hkrati vir številnih za zdravje koristnih nutrientov?

 

Literatura:

  1. Guyenet, S. J., & Schwartz, M. W. (2012). Clinical review: Regulation of food intake, energy balance, and body fat mass: implications for the pathogenesis and treatment of obesity. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 97(3), 745–755. https://doi.org/10.1210/jc.2011-2525
  2. Holt, S. H., Miller, J. C., Petocz, P., & Farmakalidis, E. (1995). A satiety index of common foods. European journal of clinical nutrition, 49(9), 675–690.