"Research is to see what everybody has seen and think what nobody has thought."  (Albert Szent-Györgyi)

V prejšnji vsebini smo s pomočjo zakonov termodinamike spoznali, da so kalorije tiste, ki določajo ali se bomo zredili ali ne; še eno vsebino nazaj pa, kam vodi konstanten presežek kalorij relativno glede na porabo. Kaj pa se zgodi, ko organizmu kronično primanjkuje kalorij? Kakšna je biologija človeka pri stradanju? Leta 1944 je znameniti biokemik dr. Ancel Keys izvedel eno izmed najbolj kontroverznih in rigoroznih študij na področju prehrane, t.i. poskus stradanja v Minnesoti. Kakšne fiziološke, psihološke in emocionalne spremembe pusti pomanjkanje hrane na ljudeh, boste izvedeli v današnji vsebini. Tokrat ponovno na spletnem portalu vizita.si.

V tej vsebini nisem pisal o metabolitih, encimih in regulatornih mehanizmih, zato je enostavna za razumevanje. Namenjena je vsem tistim, ki ste se kdaj srečali s pojmom podhranjenosti in motnjami hranjenja, predvsem pa vsem športnim pedagogom, ki zaradi specifike športa ali česar koli drugega spodbujate svoje varovance k čim nižji telesni teži z namenom, da bi dosegli boljši rezultat. Slednje je sicer plemenit cilj, vendar ne pozabite na »zdrav um v zdravem telesu«, saj samo zdrav športnik lahko doseže svoj maksimalen potencial.

https://vizita.si/zdravje/prehrana/biologija-cloveka-pri-stradanju-ko-kalorije-postanejo-zlato.html?fbclid=IwAR38puASXREvtuI2wEIc1BK1JgP_it2gfEh6lbXCSu8LS3MOkH2vJuQMVDk

Prijetno branje vam želim, Leon