"Research is to see what everybody has seen and think what nobody has thought."  (Albert Szent-Györgyi)

Izguba telesne teže je pri vrhu na seznamu novoletnih zaobljub tudi pri Slovencih. Če sem še malo bolj natančen, si v bistvu želimo, da bi izgubili čim več odvečne maščobe na delih telesa, kjer se je je nabralo največ. Kadar presežemo t.i. »osebni prag maščobe«, seveda odvečna telesna maščoba ni več samo estetska napaka, temveč predstavlja resno tveganje za številna kronična obolenja in s tem zmanjšuje tako kvaliteto kakor tudi kvantiteto življenja. Zaradi tega vsaka intervencija, ki nam pomaga izgubiti telesno težo, hkrati izboljša praktično vse markerje, s katerimi opisujemo zdravje.

V resnici je izguba telesne teže kratkoročno zelo enostavna in vse, kar moramo upoštevati je enostavno enačbo, ki pravi, da moramo ustvariti negativno energijsko bilanco oziroma z drugimi besedami: zaužiti moramo manj kalorij, kot jih porabimo. Na dolgi rok pa se stvari malo zakomplicirajo zaradi številnih fizioloških in psiholoških mehanizmov, ki so vključeni v regulacijo apetita, motivacijo za hranjenje in vzdrževanje določenega deleža telesne maščobe, zato se zelo pogosto zgodi zelo znani jo-jo efekt, ki na dolgi rok hujšanje spreobrne v mučenje, ki je podobno Sizifovemu delu. Študije so pokazale, da le okoli 20 % prekomerno prehranjenih ljudi, po tem ko je izgubilo 10 % telesne mase, to novo telesno težo tudi ohranja vsaj 1 leto (PMID: 16002825). Realistična magnituda dolgoročne izgube telesne mase je znatno manjša kakor so pričakovanja tako »pacienta« oziroma klienta na eni strani kot tudi »dietetika« oz. "zdravstvenega delavca" na drugi strani.

Po določenem času na dietah pogosto pridemo do zaključka, da smo bodisi premalo disciplinirani bodisi pa nas telo enostavno sovraži. V resnici nas naše telo ima tako zelo rado, da se upira kroničnemu primanjkljaju energije, ki ga izzovemo s konstantnimi poskusi hujšanja. Izguba kilogramov in uravnavanje telesne teže je produkt bioloških, vedenjskih in okoljskih faktorjev, ki so med seboj tesno povezani in predstavljajo dinamičen sistem, ki se upira konstantni izgubi energije, ki je gonilna sila življenja.

V letu 2021 sem veliko pisal o vzrokih in problematiki debelosti in na tej spletni strani najdete več objav na to tematiko (tukaj, tukaj, tukaj, tukaj in tukaj). Letos bom skušal pripraviti biokemijski in fiziološki vodič za izgubo telesne maščobe, ker ne nazadnje, po tem ko sem v zadnjih 5 letih delal že z skoraj 500 posamezniki, je velikokrat bolj kot »kaj narediti«, pomembno dejstvo, »zakaj nekaj narediti«. In odgovor na ta »zakaj« nam da bazična znanost, molekularni vpogledi in mehanizmi. Začeli pa bomo čisto pri osnovah, torej pri fiziki in kemijski termodinamiki ter pojmom kalorija. Več pa v naslednji vsebini.